Wednesday, August 05, 2015

Vuorilla vol. 2


Vihdoin koitti päivä, jolloin oli tarkoitus ylittää Kaukasus-vuoret Atsuntan solan kohdalta. Atsunta on käytännössä ainoa paikka, josta pääsee ylittämään Ison Kaukasuksen. Korkeutta ylityskohtassa on 3545 m. Korkeus ei sinänsä ole huimaava mutta päästiin silti kokemaan oikeita vuorielämyksiä. Edellisenä päivänä, kun katsoin alhaalta vuorenylitykohtaa, en voinut uskoa että oikeasti kiipeän sinne.Vuorista on sanottu niin paljon mutta vasta vuorilla voi käsittää, mitä sanat tarkoittavat. Olin melkoisen pyörryksissä sen kauneuden ja mahdin edessä. Georgialaiset itse suhtautuvat asiaan paljon pragmaattisemmin. Yksi sanonta kuuluu, että vuoret ovat kuin naiset - etäiset ja saavuttamattomat kaukaa katsottuna mutta kun tulee lähemmäksi, löytää teitä ja mahdollisuuksia.

Ymmärrän nyt paljon paremmin ihimisiä, jotka aina uudelleen palaavat vuorille. Legendaarinen venäläinen trubaduuri ja intohimoinen vuorikiipeilijä Vladimir Vysotskij on sanonut, että parhaat vuoret ovat sellaisia, joille hän ei ole vielä kiivennyt.

Itselleni yllätyksenä en pelännytkään korkeuksia kuten luulin, vaikka jossain vaiheessa huippua kohti nousu oli varsin jyrkkää ja näkymät alhalle päätähuimaavia. Siinä vaiheessa jopa väsymys kaikkosi ja olinkin meistä turisteista huipulla ensimmäisenä.