Wednesday, January 11, 2017

Paluu lähtöasemiin

Tämä on todennäköisesti viimeinen päivitykseni Kuubasta. Pääsin matkan loppuvaiheessa vihdoin siihen rantakohteeseen, johon olin alun perin tulossa. Tajusin, miten onnekas olin kun bussi ajoi jättimäisten hotellilinnoitusten ohi. Hotellit ovat paratiisimaisen hiekkarannan tuntumassa mutta käytännössä eristyksissä kaukana kaikesta muusta elämästä. Kaikissa on ainoastaan all inclusive palvelu ja tarvittavat viihdykkeet. Olisin tullut hulluksi sellaisessa paikassa.

Onneksi nämä turistien ylelliset säilytyslaitokset ohitettiin ja bussi toi Varaderon keskustaan. Se on pieni mutta pitkä kylä, joka toimii pitkälle turistien ehdolla. Täältä on kuitenkin mahdollista löytää paikallista elämää ja oikeata kuubalaismeininkiä, jota jäin Havannasta kaipaamaan. Kylästä löytyy pieniä paladeroja (yksityiset ravintolat), josta saa herkullisia jättikatkrapuja ja oluen viidellä eurolla. Yöelämä ei ole yhtä villiä kuin Havannassa mutta  siinä on riittävästi paikallisväriä. Terasseja riittää ja ruoka on hyvää. 
Periaatteessa sama kolmen tähden hotelli kuin Havannassa on täällä ihan eri tasoa. Lämmin vesi, siisteys, ilmastointi, parveke ja se ettei tarvitse jakaa huonetta yhdenkään satunnaisen cucarachan (torakka) kanssa saa tuntemaan olon hyvin etuaikeutetuksi. Kaikki on suhteellista. Se Havannan nuhjuinen hotelli oli paikallisten mielestä huipputasoa. Jos olisin tiennyt ja suunnitellut matkani paremmin, olisin majoittunut Havannassa casa particularesissa eli kotimajoituksessa, jonka taso on yleensä parempi kuin keskitason hotellissa ja hinta saattaa olla siitä murto-osa. 

Ilma ei rantaelämää suosi koska juuri nyt täällä on tuulista ja viileätä (+23). Aurinko kuitenkin tunkee väkisin esiin pilven takaa ja pohjoisen ihmiselle tämä lämpötila on varsin siedettävä. Varsinkin kun voi nauttia näkymästä palmujen kehystämälle kilometrien pituiselle hiekkarannalle. 

Olen kärsinyt viimeisen viikon ärsyttävästä flunssasta. En ole antanut sen häiritä ja käyttänyt lääkkeenä lähinnä rommia kohtuullisina annoksina. Aurinko, valo ja lämpö tarjoavat parasta hoivaa. Ei ihme, että paikalliset tuntuvat olevan aikamoisen tyytyväisiä. Olen jonkun verran keskustellut heidän kanssaan eikä kukaan ole pahemmin valittanut. Joko he eivät uskalla tai sitten he oikeasti ovat tyytyväisiä. Tosin monen unelma vaikuttaa olevan Yhdysvaltoihin pääsy. 

Nurinkurista mutta juuri ne kitkat ja hankaluudet, jotka liittyvät matkusteluun Kuubassa, tekevät tästä oikean seikkailun. Täällä on energiataso korkealla enkä ole kertaakaan tuntenut oloani uhatuksi. Kaksi kertaa olen meinannut jäädä ladan alle, mutta se oli ihan omaa syytäni. Plussaa on myös se, että netin käyttö ja krääsän ostaminen on tehty mahdollisimman hankalaksi. Tulisin takuulla tänne takaisin jos mahdollista. Jos ajattelee, että ensimmäisellä kerralla maksettiin oppirahat niin seuraavalla kerralla voi selvitä suhteessa aika edullisesti. Hyvällä suunnittelulla ja tuurilla Kuuban matkan voi toteuttaa Kanarian matkan hinnalla.