Saturday, July 25, 2015

Georgia, Jumalan suosikki

Georgialainen legenda kertoo, että silloin kun Jumala jakoi kansoille maata, georgialaiset juhlivat eivätkä saaneet mitään. Juhlinnastaan toivuttuaan he lähtivät Jumalan luokse ja kertoivat, että he olivat pitäneet juhlansa juurikin Jumalan kunniaksi. Jumala oli siitä niin mielissään, että antoi ikään kuin tiskin alta georgialaisille maan, jonka oli säästänyt itsellensä.

Georgia on sekä ilmaston että maavarojensa, luonnon ja sijainnin vuoksi aika täydellinen maa-alue kenelle tahansa kansalle. Täällä on rehevää viljelymaata, pääsy merelle, öljyä vuorilla ja vuosituhansia vanha kulttuuri. Onpa Georgia ollut osa Rooman provinssia hiukan ennen ajanlaskumme alkua. Itse asiassa Suomella ja Georgialla on jotain yhteistäkin. Täällä on suurin piirtein yhtä paljon asukkaita kuin Suomessa ja molemmat maat liitettiin Venäjään suunnilleen samoihin aikoihin 1800-luvun alussa.

Enpä kerro sen enempää Georgian historiasta. Tarkoitus on kertoa kokemuksista ja elämyksistä nyt ja tässä. Tähän mennessä ei tosin ole ehtinyt kertyä vielä muita elämyksiä kuin automatka lentokentältä Tbililäiseen hotelliin. Sen ehdin havaita, että idän ja lännen kohtaaminen näkyvät kaikkialla arkkitehtuurissa ja ilmapiirissä. Selvitin myös, että meitä on seitsemän plus yksi virolainen ja yksi paikallinen opas. Täällä pärjää parhaiten venäjällä, niinpä on hyvä syy kaivaa esille ruostunut vänäjän kielen taito. Urheilusta kiinnostuneille tiedoksi, että täällä on menossa Euroopan Nuorten Olympiafestivaalit. Sitä eivoinut olla huomaamatta lentokoneessa ja katukuvassa.

Täältä on lähtö vuorille jo klo 11 aamulla ja epäilen, että sen jälkeen on aika hankalaa löytää mitään verkkoyhteyttä. Sunnuntaista lähtien olemme kolme päivää kaikkien yhteyksien ulkopuolella. Vuorilla on kuulemma yksi paikka, jossa on verkkoyhteys. Ihmiset kokoontuvat sinne autoilla ja hevosilla käyttämään nettiä. En muista, milloin olisi ollut tilanne, ettei olisi mahdollista kommunikoida välineillä. Mennään siis kirjaimellisesti mukavuusalueen ulkopuolelle.

Olen luvannut ottaa kuvia ja sen varmasti teen. Laitan niitä blogiin ja instaan kunhan pääsen nettiin. Olen varautunut siihen, että se saattaa tapahtua vasta viikon kuluttua.