Tuesday, January 03, 2017

Tähdet ja sikarit


Ensinnäkin pitää oikaista joitain iltahavaintoja. Terasseja on mutta ne ovat entisöidyssä vanhassakaupungissa La Habana Vieja ja täynnä turisteja. Mun havainnot kaupungista ovat sikäli nurinkurisia, että tutustuin ensin ns. aitoon ympäristöön ja vasta sen jälkeen päädyin turistialueelle. 

Vanhan kaupungin entisöidyt talot korostavat muiden alueiden ränsistyneisyyttä. Silti sanoisin, että odotin paljon pahempaa niiden kuvausten perusteella mitä olin aikaisemmin kuullut. Todennäköisesti väreillä aikaan saatu kuorrutus peittää alleen pahimman rappion mutta silti Havanna on mielestäni esteettinen elämys. Rumuus ja kauneus käyvät täällä käsi kädessä eikä se koske ainoastaan rakennuksia.


Vuodenvaihde oli poikkeuksellinen monella tavalla. Ilotulitusta ei järjestetty Fidel Castron äskettäisen kuoleman vuoksi ja skumppaa täältä ei löydy. Täällä juodaan rommia, olutta, paikallista limsaa, vettä ja mehua. Niinpä vuodenvaihteessakin skoolattiin cuba librellä. Rantakatu Malecón oli täynnä väkeä ja kaikki onnittelivat kaikkia. Tunnelmaa ei haitannut, että odotetun valoshown sijasta läheinen kortteli ja koko katu pimenivät todennäköisesti sähkökatkoksen vuoksi. Ilotulituksen korvasivat tähdet ja sikarit, joita poltettiin sinä hetkenä erityisen ahkerasti.

Toinen asia, mikä meni mun havainnoissa pieleen, oli se että free wifiä ei täällä ole olemassa. Aina pitää ostaa paikallisen operaattorin koodikortti, jolla pääsee nettiin wifialueilla. Alueet näköjään vaihtelevat koska enää en pääse nettiin hotellin aulasta vaan joudun kävelemään kulman taakse kadulle. Vaikka paikallisille kortti on monta kertaa halvempaa kuin turistille, se on monille liikaa. Aikaisemmin turisti ei saanut omistaa paikallisia pesoja. Nyt se ei ole enää kiellettyä mutta niitä on hankalaa saada. Paikallisilla pesoilla voi matkustaa esim. taksilla 10 kertaa halvemmalla ja saada pizzan alle eurolla. Turistien käyttämässä valuutassa (CUC) hinnat ovat lähes Suomen tasoa. Säästöä syntyy ostoksista. Ei vaan ole mitä ostaa. 

Niin ja tänään oli vallankumouksen vuosipäivä ja iso paraati vallankumousaukiolla. Elävä muistutus siitä, että Kuuba on edelleen kommunistinen maa.